Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Futócipő kisokos

Kezdő, újrakezdő, haladó – bármilyen szinten is futunk, a megfelelő cipő kiválasztása kardinális kérdés. Talán ebben az egyben megegyezik minden futó és edző véleménye: futhatsz heti egyszer vagy edzhetsz napi kettőt, lehet a heti km-ed 8 vagy 160, futhatsz zenével vagy anélkül, Garminnal, Polarral vagy óra nélkül, mackónadrágban vagy szemeteszsákban (Igen. Van olyan aki szerint így le lehet fogyni. For real), futhatsz terepen, aszfalton vagy pályán: a lábadhoz, futóstílusodhoz, talajhoz illő cipő az alap. Kell az ízületeid védelme miatt, kell a stabilitás, kényelem miatt, kell a gyorsasághoz – vagyis összességében ahhoz, hogy hosszan és boldogan tudj futni. Ezt megtalálni nem egyszerű, de nem is túl bonyolult, ha tudjuk, hogyan álljunk hozzá.

 

1. Szakember

Nem kerül semmibe besétálni egy szakboltba. Lehetőleg olyat válasszunk, ahol aktív futók dolgoznak és ahol van lábdiagnosztika vagy futómozgáselemzés (pl. ilyen). Eddig eljuthatunk egy forint elköltése nélkül is és senki ne szégyellje, honnan indul, nincs túlságosan kezdő futó!

2. Egyedi a lábunk és a stílusunk

A szakemberre ezért van szükség: sokszor van nem ismert láb- vagy tartáshibánk, amit egy cipővel szuperül lehet korrigálni. Van befele vagy kifele dőlő boka és van neutrális láb is – rögtön 3 különböző fajta cipőről beszélünk. Egy gyenge boka vagy egy korábban sérült térd indokolhat az átlagosnál komolyabb csillapítást, ilyenkor a nagyon naturális versenycipők vagy „mezítlábas” cipők nem jöhetnek számításba – ahogyan olyankor sem, ha súlyfelesleggel küzdünk.

 

3. Mennyit és hol akarunk futni

Ezt érdemes a boltba belépés előtt átgondolni, hogy ne ott kelljen tanakodni – heti hányszor megyünk, milyen tempóban, milyen talajon. És mire készülünk, hova akarunk eljutni? Hobbifutók vagyunk, ahol a cél az egészség és az örömfutás? Amatőr sportolók vagyunk, ahol a cél egy félmaraton teljesítése vagy végre 2 órán belül kerülni? Vagy komolyan résztávozni fogunk heti többször, mert 4:30-ban akarunk végigrobogni a Spar Maratonon?

4. A választás

Egy cipővásárlás egy rövid interjúval és felméréssel kezdődik és miután már tudjuk, hogy neutrális lábra keresünk heti 3-4 (60 km) sík aszfaltos egyenletes hobbifutásra komoly csillapítású 41.5-es cipőt, még akkor is jó eséllyel 10 különböző fajtát hoz majd ki az eladó – és innen ránk van bízva a választás. A titok: próbálni, sétálni, ugrálni, futkározni fel-alá – és ami természetesnek tűnik, azt kell megvenni. Teljesen kezdőknek nem érdemes a legdrágábbat választania, főleg amíg nem tudja, hogy mennyire tartós szerelem lesz a futás – sokszor egy belépő szintben is megvan az a csillapítás, mint a drágább változatban, csak az egy kicsit könnyebb / tartósabb / stabilabb. Akinek viszont komolyabb tervei vannak, annak készülnie kell, hogy a mostani euro árfolyam mellett sajnos a csúcscipők már simán 40.000 felett vannak és akkor még a karbonszálas cipőkről még nem is beszéltünk.

5. Netes vásárlás?

Eleinte semmiképpen, csak már bejáratott modellt és évjáratot, sokadszor hordva. És az sem elegáns, ha kihasználjuk egy szakbolt ingyenes szolgáltatását és utána felkutatjuk neten a legjobb ajánlatot – a bolt lehet hogy valamivel drágább, de nekik fenn kell tartani a teljes infrastruktúrát, aminek az előnyeit mi is élvezzük

6. Milyen gyakran kell új cipő?

Jellemzően 800-1000 km-t bír normális használat mellett egy futócipő. Segíti az élettartamot, ha rendszeresen tisztítjuk, szárítjuk és ha a típusának megfelelő felületen futunk benne (egy terepcipő 1000 km felett bír erdőben, de sokkal gyorsabban elkopik aszfalton). Ha a cipő a korábbihoz képest keményebbnek tűnik, elkezdenek fájni az ízületeink, vagy látványosan kopik a talprésze, az általában annak a jele, hogy már közel van az életének a végéhez. Jó tipp lehet okosórával vagy az edzésnaplónk segítségével követni, hogy hány km van a cipőben – így pontosan tudni fogjuk, ha már közelíti a km számot.

7. Saját példa

Nekem 3 pár cipőm van egy időben. Van egy verseny, ami alig csillapít, nem is tartja a bokám, de pehelykönnyű. Ezt nagyon ritkán használom, csak versenyen és nagyon gyors résztávos edzéseken vagy felmérőkön. A másik kettő általában egyforma, az egyik már az élete végén, a másik az elején és ezeket váltogatom – nem egyformán kopnak, használódnak, így érdemes kettőt pörgetni egyszerre. Amikor újat veszek, mindig elmegyek a kedvenc futóboltomba, nekem ez amolyan rituálé – érdekel az új modell, milyen színek vannak, miben változott a tavalyihoz képest, stb. Mindig felpróbálok egy pár újdonságot és van hogy váltok is. Az elején volt Asics, Nike, Adidas is, aztán már egy ideje a Saucony jön be, versenyre pedig Skechers – de a Brooks újabb cipői egészen jók voltak múltkor!